X


Često postavljana pitanja u vezi s bolešću COVID-19 (FAQs – Croatian)

IBLCE COVID-19 FAQs (Croatian)

 1. Kada ću svoj IBCLC certifikat dobiti poštom?
 2. Koji će se načini testiranja provoditi za ispit iz ožujku kojemu je promijenjen termin i za ispit u rujnu 2023.?
 3. Koje mi se financijske mogućnosti nude ako moram odustati od termina ispita ili ga otkazati?
 4. Kada ću moći zakazati pregled?
 5. Što će se dogoditi ako ja ili član moje obitelji obolimo od bolesti COVID-19 netom prije ispita pa zato ne mogu pristupiti ispitu?
 6. Radim na tome da ostvarim sate kliničke prakse za ispunjavanje uvjeta za dobivanje certifikata IBCLC-a. Mogu li to trenutačno obaviti na daljinu?
 7. Hoće li IBLCE produljiti rok za recertifikaciju CERP bodovima?
 8. Imam neka klinička pitanja u pogledu bolesti COVID-19.  Možete li mi odgovoriti na njih?

Često postavljana pitanja za ispitni centar

 1. Kako da zakažem termin ispita u ispitnom centru?
 2. Mogu li nazvati Prometric da zakažem termin u ispitnom centru?
 3. Koje se mjere povezane s bolesti COVID-19 provode u ispitnim centrima / što trebam znati kad odem u ispitni centar?
 4. Mogu li ispitu pristupiti s pomoću usluge Live Remote Proctoring umjesto da idem u ispitni centar?
 5. Odobrena mi je pauza za dojenje / hranjenje djeteta na prsima tijekom ispita. Je li to i dalje opcija u ispitnom centru?
 6. Što će se dogoditi ako zakažem ispit u ispitnom centru i on se zatvori zbog bolesti COVID-19? Hoću li morati platiti naknadu za zakazivanje novog termina?

1. Kada ću svoj IBCLC certifikat dobiti poštom?  

Utjecaj COVID-19 iziskivao je promjene u IBLCE-ovom tipičnom procesu diseminacije IBCLC certifikata. Shvaćamo da su certifikati važni za mnoge od vas i IBLCE radi na tome da ih osigura u skladu s trenutnim zdravstvenim smjernicama. Provjerite Examination Resource Centre za ažuriranja o tome kada će se potvrde slati poštom.

Za one koji su se nedavno certificirali ili ponovno certificirali, postoje druge opcije za provjeru statusa certifikacije sada, uključujući:

 • Prijavite se na svoj mrežni račun i pogledajte svoj status u odjeljku “Moje vjerodajnice”. Upute za pristup računu možete pronaći ovdje.
 • Slanje obrasca za potvrdu ovjere kako bismo mogli pružiti vaš status ovjere onome koga odobrite.
 • Pretraživanje prema IBCLC broju vjerodajnice (L-#) u ažuriranom Javnom registru.
 • Kontaktirajte svoju IBLCE lokaciju za pismo kojim se potvrđuje status vaše IBCLC certifikacije koje se može dostaviti trećim stranama.

2. U kojim će se modalitetima ispitivanja provoditi ispiti za ožujku i rujan 2023?  

I ispiti za ožujku i rujan 2023. provodit će se u ispitnim centrima širom svijeta. Za one koji polažu ispit iz engleskog jezika, daljinsko projiciranje uživo (LRP) također će biti opcija. Trenutno IBLCE-ov dobavljač testiranja nudi LRP samo na engleskom jeziku. Daljinsko praćenje uživo zahtijevat će od kandidata da ispunjava tehničke i ekološke kriterije za testiranje u svom domu.   

Molimo pregledajte ovu grafiku sa svojim opcijama.

IBLCE je odobrio upotrebu LRP-a za uprave za ispitivanje IBCLC-a do 2023 – 2024. godine u svjetlu stalne globalne pandemije. Svaka uporaba LRP-a za IBCLC preglede u 2025. godini i dalje bit će predmet daljnjeg pregleda.

3. Koje mi se financijske mogućnosti nude ako moram odustati od termina ispita ili ga otkazati?  

Ovdje pogledajte cijeli popis svojih financijskih mogućnosti.

4. Kada ću moći zakazati pregled?  

Od IBLCE-a dobit ćete e-poruku s odobrenjem za ispitivanje u skladu s vremenskim okvirom za koji ste primljeni na IBCLC ispit. Ovaj e-mail pružit će vam detaljne informacije koje će vam trebati za zakazanje sastanka. Nemojte pokušavati zakazati termin za pregled prije nego što primite ovu poruku.

IBLCE će u srpnju 2023 početi slati e-poštu o odobrenju ispita za IBCLC ispit u rujnu 2023. godine.

Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite se svom regionalnom mjestu IBLCE.

5. Što će se dogoditi ako ja ili član moje obitelji obolimo od bolesti COVID-19 netom prije ispita pa zato ne mogu pristupiti ispitu? 

IBLCE ima izrađenu politiku o izvanrednim okolnostima kojom će se omogućiti odgoda zbog zdravstvenih razloga vas ili vaše obitelji te kojom se konkretno razmatraju i zdravstvena pitanja u pogledu bolesti COVID-19. 

Tom se politikom ne traži da se pošalje dokumentacija. Pogledajte Informativni vodič za kandidate ili Vodič za postupak recertifikacije ili se javite svom nadležnom uredu IBLCE-a ako imate pitanja.  

6. Radim na tome da ostvarim sate kliničke prakse za ispunjavanje uvjeta za dobivanje certifikata IBCLC-a. Mogu li to trenutačno obaviti na daljinu? 

Sada pa do 30. rujna 2023. možete ostvariti sate kliničke prakse na daljinu. Pogledajte IBLCE-ovo Savjetodavno mišljenje IBLCE-a o telezdravlju (Izdano 3. travnja 2020.), kao i Ažurirane privremene smjernice za uporabu tehnologije u svrhu ispunjavanja uvjeta za stjecanje kliničke prakse s pomoću Putova 1, 2 i 3 (ponovno izdano 30. lipnja 2022). Usto, ako certifikat IBCLC-a želite steći s pomoću Puta 3, pogledajte Vodič za plan Puta 3.  

7. Hoće li IBLCE produljiti rok za recertifikaciju CERP bodovima? 

Rok i dalje ostaje 30. rujna 2023. 

Možete se javiti i svojoj međunarodnoj ili nacionalnoj strukovnoj udruzi za neke druge mogućnosti na mreži. 

IBLCE ima izrađenu politiku o izvanrednim okolnostima koja je izričito proširena s obzirom na COVID-19. Ako je na vas ili člana vaše uže obitelji utjecala bolest COVID-19 u zdravstvenom smislu ili ste vi ili vaš partner izgubili posao zbog bolesti COVID-19, dostupna vam je politika o izvanrednim okolnostima. Od vas se samo traži da se prijavite i dostavite dokumentaciju zajedno s dokazom o stjecanju 15 L-CERP bodova. Za dodatne informacije pročitajte IBLCE-ovu politiku u vezi sa zahtjevom za produljenje recertifikacije CERP bodovima

8. Imam neka klinička pitanja u pogledu bolesti COVID-19.  Možete li mi odgovoriti na njih? 

S obzirom na dosad neviđenu situaciju, IBLCE je brzo na društvenim medijima podijelio smjernice koje je dala Svjetska zdravstvena organizacija u pogledu bolesti COVID-19, konkretno kada je SZO prvi put proglasila pandemiju bolesti COVID-19.   

Kao certifikacijski odbor IBLCE obično ne daje smjernice u vezi s kliničkim pitanjima. Imate li pitanja u pogledu bolesti COVID-19, preporučujemo vam da se držite informacija koje su potkrijepljene dokazima, kako je navedeno u dokumentima sa smjernicama za praksu IBCLC-a

Možete se javiti i strukovnoj udruzi. 

Često postavljana pitanja za ispitni centar

1.     Kako da zakažem termin ispita u ispitnom centru?

IBLCE će vam poslati e-poruku s odobrenjem za pristupanje ispitu i detaljnim informacijama o postupku zakazivanja termina, uključujući poveznicu na mrežnu stranicu Prometrica gdje možete termin ispita zakazati online. Za neke će se kandidate zakazivanje ispita morati provesti telefonski, pa u svojoj e-poruci s odobrenjem za pristupanje ispitu potražite posebne upute.

Prije nego što zakažete termin ispita, pročitajte IBLCE-ovu obavijest u vezi s danom provedbe ispita u pogledu bolesti COVID-19 i sa svim se pitanjima obratite IBLCE-ovom uredu nadležnom za vašu lokaciju.

Morat ćete imati svoj broj odobrenja (naveden u e-poruci s odobrenjem) kad zakazujete termin.

2.     Mogu li nazvati Prometric da zakažem termin u ispitnom centru?

Ako vaša e-adresa za odobrenje za pregled ukazuje na to da svoj sastanak možete zakazati putem interneta putem web stranice Prometric, toplo vam preporučujemo da to učinite, jer Prometric doživljava produžena vremena čekanja na telefonski poziv za korisničku službu.

Za neke će se kandidate zakazivanje termina morati obaviti telefonom pa posebne upute potražite u svojoj e-pošti s odobrenjem za pristupanje ispitu.

3.     Koje se mjere povezane s bolesti COVID-19 provode u ispitnim centrima / što trebam znati kad odem u ispitni centar?

Prometric poduzima korake u ispitnim centrima zbog bolesti COVID-19. Ti se koraci temelje na preporukama Centara za kontrolu bolesti (SAD) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) te se ažuriraju na temelju trenutačnih lokalnih propisa. U nastavku se nalazi pregled tih koraka i preporučujemo vam da često provjeravate Prometricovu mrežnu stranicu radi ažuriranja, pa i u danima neposredno prije vašeg termina ispita.

 • Imajte na umu da IBLCE i dalje zahtijeva nošenje maski od ispitanika tijekom polaganja IBCLC ispita u centrima za testiranje. Kandidati su dužni nositi maske ili pokrivala za lice cijelo vrijeme provedeno u ispitnom centru, kao i pridržavati se svih drugih saveznih ili lokalnih zahtjeva koji važe u vrijeme testiranja.
  • Imajte na umu: možda ćete trebati nakratko spustiti / ukloniti masku, prema uputama, radi fotografije kao dio postupka sigurnosne prijave.
 • Kako bi osigurali zaštitu svojih zaposlenika i ispitanika te ostali u skladu s vladinim mandatima i preporukama CDC-a, WHO-a i Sveučilišta Johns Hopkins, sigurnosne prakse će se provoditi tijekom cijelog procesa testiranja i bit će u skladu sa smjernicama lokalnih vlasti. Imajte na umu da će zbog lokalnih i regionalnih mandata u nekim regijama ograničeni broj centara za testiranje Prometric od kandidata zahtijevati da predoče dokaz o cijepljenju kako bi mogli testirati. Kandidati koji su dužni predočiti dokumentaciju o cijepljenju trebaju sa sobom ponijeti obrasce koje su dobili od svog zdravstvenog djelatnika prilikom cijepljenja.
 • Za kandidate koji planiraju putovati u drugu državu, pokrajinu ili zemlju kako bi polagali vaš ispit, pregledajte Prometricovu obavijest o putovanju ovdje.
 • Sve površine i materijali (npr. stolovi, olovke itd.) redovito se čiste između ispitnih termina, a umjesto ploče za bilješke osigurat će se papir za bilješke. 

VAŽNA NAPOMENA: Da biste osigurali svoju sigurnost i sigurnost ostalih ispitanika i osoblja ispitnog centra, suglasni ste da vam neće biti dopušteno pristupiti ispitu i da nećete pokušati pristupiti zakazanom ispitu za IBCLC-a u ugovorenom ispitnom centru:

 • Ako ste imali bilo koji simptom bolesti COVID-19 ili gripe ili simptom sličan prehladi tijekom 10 dana prije zakazanog termina ispita, plus 3 dana nakon prestanka simptoma.
 • Ako je vaš rezultat testiranja na COVID-19 bio pozitivan tijekom 10 dana prije zakazanog termina ispita, plus 3 dana nakon prestanka simptoma.
 • Ako ste bili izloženi nekome kome je dijagnosticirana bolest COVID-19 tijekom 10 dana prije zakazanog termina ispita.
 • Ako ste se vratili s putovanja u područje s velikim brojem zaraženih tijekom posljednjih 10 dana.*

*Ako planirate putovati u drugu saveznu državu, pokrajinu ili državu kako biste polagali ispit, imajte na umu da biste trebali provjeriti postoje li upute za putovanje koje su izdala odgovarajuća državna tijela prije početka vašeg putovanja. U nekim slučajevima propisima se zahtijeva obavezna karantena ovisno o tome odakle ste putovali. Odgovornost je svakog pojedinca pridržavati se ograničenja putovanja i karantene koja se na njih odnose s obzirom na njihove pojedinačne okolnosti. Ispitni centri zadržavaju pravo odbiti svakog kandidata koji ne poštuje lokalne propise.

Imajte na umu da Prometric prema potrebi ažurira prethodno navedene izjave, stoga redovito provjeravajte mrežnu stranicu Prometrica i mjere ograničavanja socijalnih kontakata prije svog termina ispita, a naročito nekoliko dana prije i na sam dan vašeg termina ispita. Također možete vidjeti informacije koje je Svjetska zdravstvena organizacija objavila o putovanjima u inozemstvo u vezi s bolesti COVID-19.

Imate li bilo kakvih pitanja o ovom postupku i/ili o vašoj mogućnosti da ispunite te uvjete, javite se uredu IBLCE-a nadležnom za vašu lokaciju.

4.     Mogu li ispitu pristupiti s pomoću usluge Live Remote Proctoring umjesto da idem u ispitni centar?

Ako polažete ispit na engleskom jeziku i vaše računalo prođe provjeru spremnosti sustava (System Readiness Check), a vaš radni prostor zadovoljava okolišne kriterije, tada biste mogli ispunjavati uvjete za LRP. Ovdje pregledajte IBLCE-ove informacije o mogućnostima pristupanja ispitu.

Ovdje možete pronaći dodatne informacije o pristupanju ispitu za IBCLC-a s pomoću usluge Live Remote Proctoring na engleskom jeziku.

5. Odobrena mi je pauza za dojenje / hranjenje djeteta na prsima tijekom ispita. Je li to i dalje opcija u ispitnom centru?

Da, još uvijek možete pristupiti ispitu u ispitnom centru s odobrenom pauzom za dojenje / hranjenje djeteta na prsima. IBLCE usko surađuje s pružateljem usluge ispita kako bi osigurao privatnu lokaciju na kojoj ćete dojiti / hraniti dijete na prsima ili izdajati mlijeko. Privatna lokacija može biti privatna prostorija ili prijenosni separe. Pružatelj usluge ispita i IBLCE surađivat će s vama kako biste pronašli ispitni centar koji je najbliži vašem domu i u kojemu vam se može ponuditi pauza za dojenje / hranjenje djeteta na prsima. Za dodatne informacije pogledajte svoju e-poruku s odobrenjem za pristupanje ispitu.

6. Što će se dogoditi ako zakažem ispit u ispitnom centru i on se zatvori zbog bolesti COVID-19? Hoću li morati platiti naknadu za zakazivanje novog termina?

Ako na termin vašeg ispita utječu zatvaranje lokacije ili državna ograničenja, dobit ćete obavijest e-poštom o tome da je vaš termin otkazan s uputama kako zakazati novi termin. Neće se naplaćivati naknade za zakazivanje novog termina ispita.

← Povratak u Ispitni resursni centar
← Povratak na uživo Informacije o daljinskom upravljanju (LRP)
← Povratak na informacije centra za ispitivanje