X


COVID-19 GYIK (FAQs – Hungarian)

IBLCE COVID-19 FAQs (Hungarian)

 1. Mikor kapom meg postán az IBCLC tanúsítványomat?
 2. Milyen tesztelési módszereket alkalmaznak a 2023. március és szeptemberi vizsgálatok során?
 3. Milyen pénzügyi lehetőségeim vannak, ha vissza kell vonnom a vagy törölnöm kell vizsgajelentkezésemet?
 4. Mikor tudom ütemezni a vizsga időpontomat?
 5. Mi történik, ha én vagy egy családtagom a COVID-19-et kevéssel a vizsga időpontja előtt elkapjuk, és nem tudom a vizsgát letenni?
 6. Azon dolgozom, hogy az IBCLC-k jogosultsági követelményei klinikai gyakorlati óraszámra vonatkozó feltételeinek megfeleljek. Van erre most távolról is lehetőségem?
 7. Az IBLCE meghosszabbítja a CERP pontokkal történő újraminősítés határidejét?
 8. Van néhány klinikai kérdésem a COVID-19-re vonatkozóan. Meg tudnák válaszolni?

Vizsgaközponttal kapcsolatos GYIK

 1. Hogyan tudom a vizsgajelentkezésemet beütemezni?
 2. Felhívhatom a Prometricet, hogy beütemezzem a jelentkezésemet egy vizsgaközpontban?
 3. Milyen intézkedéseket hajtanak végre a COVID-19-hez kapcsolódóan a vizsgálóközpontokban, illetve mit kell tudnom, amikor felkeresem a központot?
 4. Dönthetek úgy, hogy a vizsgát a vizsgaközpont felkeresése helyett Live Remote Proctoring segítségével fogom letenni?
 5. A vizsgán szoptatási szünetet engedélyeztek a részemre. Erre továbbra is van lehetőség egy vizsgaközpontban?
 6. Mi történik, ha vizsgát ütemezek be egy olyan vizsgaközpontban, amely a COVID-19 miatt zárva tart? Kell átütemezési díjat fizetnem?

1. Mikor kapom meg postán az IBCLC tanúsítványomat? 

A COVID-19 hatása szükségessé tette az IBLCE tipikus IBCLC-tanúsítványok terjesztési folyamatának megváltoztatását. Tisztában vagyunk vele, hogy a tanúsítványok sokaknak fontosak, és az IBLCE azon dolgozik, hogy azokat a jelenlegi egészségügyi irányelvekkel összhangban biztosítsa. Kérjük, ellenőrizze a Vizsgaforrásközpontban, hogy tájékozódjon arról, hogy a tanúsítványokat mikor küldik postán.

Azok számára, akik a közelmúltban szereztek minősítést vagy újraminősítettek, további lehetőségek állnak rendelkezésre minősítési állapotuk ellenőrzésére, például:

 • Jelentkezzen be online fiókjába, és tekintse meg állapotát a „Hitelesítő adatok” részben. A fiókjához való hozzáférésről itt talál útmutatást.

2. Milyen tesztelési módszereket alkalmaznak a 2023. március és szeptemberi vizsgálatok során? 

Mind a 2023. március, mind szeptemberi vizsgákat a világ tesztközpontjaiban végzik. Azok számára, akik angol nyelven vizsgáznak, a Live Remote Proctoring (LRP) is választható lesz. Jelenleg az IBLCE tesztelő cége csak angolul kínálja az LRP-t. Az élő távfelügyelet megköveteli, hogy a jelölt teljesítse a technikai és környezeti kritériumokat az otthoni teszteléshez.

Kérjük, tekintse meg ezt az ábrát, amely bemutatja a lehetőségeit.

Az IBLCE jóváhagyta az LRP alkalmazását az IBCLC 2023 – 2024-es vizsgálati adminisztrációihoz a folyamatban lévő globális járvány fényében. Az LRP 2025-es és későbbi alkalmával történő IBCLC-vizsgálatokra történő további felhasználása további felülvizsgálat tárgyát képezi.

3. Milyen pénzügyi lehetőségeim vannak, ha vissza kell vonnom a vagy törölnöm kell vizsgajelentkezésemet?  

Kérjük, tekintse meg pénzügyi lehetőségei teljes listáját itt.  

4. Mikor tudom ütemezni a vizsga időpontomat?  

Megkapja a vizsga engedélyét tartalmazó e-mailt az IBLCE-től annak az időtartamnak megfelelően, amelyre elfogadták az IBCLC vizsgálatra. Ez az e-mail részletes információkat nyújt Önnek arról, hogy meg kell ütemeznie a találkozót. Kérjük, ne próbálja meg ütemezni a vizsga időpontját, mielőtt megkapja ezt a közleményt.

Az IBLCE 2023 júliusában megkezdi a vizsgaengedély e-mailjeinek elküldését a 2023. szeptember IBCLC vizsgára. 

Ha kérdése van, forduljon az IBLCE regionális telephelyéhez.

5. Mi történik, ha én vagy egy családtagom a COVID-19-et kevéssel a vizsga időpontja előtt elkapjuk, és nem tudom a vizsgát letenni? 

Az IBLCE a rendkívüli körülményekre vonatkozó irányelvet alkalmazza, amely lehetővé teszi, hogy Ön vagy családja egészségügyi problémái miatt halasztást kérjen, és pontosan meghatározza a COVID-19-hez kapcsolódó egészségügyi problémákat. 

Az irányelv előírja az ezt igazoló dokumentumok benyújtását. Kérjük, olvassa el a saját nyelvi oldalán található Vizsgatájékoztatót vagy az Újraminősítési útmutatót, illetve kérdéseivel forduljon az IBLCE irodájához.  

6. Azon dolgozom, hogy az IBCLC-k jogosultsági követelményei klinikai gyakorlati óraszámra vonatkozó feltételeinek megfeleljek. Van erre most távolról is lehetőségem? 

Mostantól 2023. szeptember 30-ig a klinikai gyakorlat óraszámait távolról is teljesítheti. Kérjük, olvassa el az IBLCE egészségügyi távszolgáltatásról szóló szakvéleményét (kiadás dátuma: 2020. április 3.), valamint a Módosított ideiglenes iránymutatás a technika alkalmazásáról az 1., 2. és 3. útvonal szerinti klinikai gyakorlatra vonatkozó előírásának való megfeleléshez című dokumentumot (Újra kiadva 2022. június 30-án) a saját nyelve oldalán. Továbbá, ha az IBCLC-k jogosultsági követelményeit a 3. útvonal szerint kívánja teljesíteni, tekintse meg a 3. útvonal terv útmutatót.  

7. Az IBLCE meghosszabbítja a CERP pontokkal történő újraminősítés határidejét? 

Ez a határidő továbbra is 2023. szeptember 30. 

További online lehetőségekért a nemzetközi vagy nemzeti szakmai szervezethez fordulhat. 

Az IBLCE rendkívüli körülményekről szóló irányelvét kifejezetten a COVID-19-re való tekintettel bővítettük ki. Ha Önt vagy egy közvetlen családtagját a COVID-19 egészségügyi szempontból érinti, vagy Ön illetve élet-/házastársa a COVID-19 miatt munkanélkülivé válik, a rendkívüli körülményekre vonatkozó irányelv alkalmazható Önre. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy igényelje, és a 15 L-CERP igazolásával együtt alátámasztó dokumentumokat nyújtson be. További információkért olvassa el az IBLCE® CERP-ekkel való újraminősítési időszak kiterjesztési kérelmével kapcsolatos szabályzatát. 

8. Van néhány klinikai kérdésem a COVID-19-re vonatkozóan. Meg tudnák válaszolni? 

A példa nélküli helyzet miatt az IBLCE rövid idő alatt a közösségi médián keresztül közzétette az Egészségügyi Világszervezet COVID-19 útmutatóját, egész pontosan akkor, amikor a WHO először nyilvánította a COVID-19-et világjárványnak. 

Az IBLCE minősítő testületként általában nem nyújt útmutatást klinikai kérdésekben. Ha kérdése van a COVID-19-re vonatkozóan, javasoljuk, hogy az IBCLC gyakorlati útmutató dokumentumaiban leírtak szerint keressen bizonyítékokon alapuló tájékoztatást. 

Egy szakmai szervezethez is fordulhat. 

Vizsgaközponttal kapcsolatos GYIK

1.     Hogyan tudom a vizsgajelentkezésemet beütemezni?

Az IBLCE elküldi Önnek a vizsgázásra feljogosító e-mailt, amelyben részletes információkat talál az ütemezés folyamatáról, többek között a Prometric weboldalára mutató hivatkozást, ahol online foglalhatja le a vizsgaidőpontot. Egyes jelöltek esetében az ütemezést telefonon kell elvégezni, ezért kérjük, a konkrét utasításokért olvassa el a vizsgázásra feljogosító e-mailt.

A vizsga ütemezése előtt olvassa el az IBLCE COVID-19-cel kapcsolatos vizsgaközleményét, és ha kérdése van, forduljon a lakóhelyéhez tartozó IBLCE irodához.

A foglalás időpontjában szüksége lesz a jogosultsági számára (melyet a jogosultsággal kapcsolatos e-mail tartalmaz).

2.     Felhívhatom a Prometricet, hogy beütemezzem a jelentkezésemet egy vizsgaközpontban?

Ha a vizsgálati engedély e-mailje azt jelzi, hogy online ütemezheti találkozóját a Prometric webhelyén keresztül, akkor határozottan javasoljuk, hogy tegye meg, mivel a Prometric meghosszabbította az ügyfélszolgálati telefonhívások várakozási idejét.

Egyes jelöltek esetében az ütemezést telefonon kell elvégezni, ezért kérjük, olvassa el a vizsgázásra feljogosító e-mailben kapott konkrét utasításokat.

3.     Milyen intézkedéseket hajtanak végre a COVID-19-hez kapcsolódóan a vizsgálóközpontokban, illetve mit kell tudnom, amikor felkeresem a központot?

A Prometric a COVID-19 miatt különféle intézkedéseket foganatosít a vizsgaközpontokban. Ezek az intézkedések az USA Betegségkezelési és megelőzési központjai és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásain alapszanak, és az adott időpontban érvényes helyi előírások alapján aktualizálva vannak. Az alábbiakban áttekintést adunk ezekről, és javasoljuk, hogy a frissítésekért gyakran látogasson el a Prometric weboldalára még a vizsga dátumát megelőző napokban is.

 • Kérjük, vegye figyelembe, hogy az IBLCE továbbra is megköveteli a maszk viselését a vizsgázóktól az IBCLC vizsgálat során a vizsgálóközpontokban. A pályázóknak maszkot vagy arcvédőt kell viselniük a tesztközpontban töltött teljes idejük alatt, valamint meg kell felelniük a tesztelés idején érvényben lévő egyéb szövetségi vagy helyi követelményeknek.
  • Felhívjuk figyelmét: előfordulhat, hogy a biztonsági bejelentkezés részeként rövid időre le kell engednie / el kell távolítania a maszkot egy fénykép elkészítéséhez.
 • Annak érdekében, hogy biztosítsák alkalmazottai és tesztfelvevői védelmét, és továbbra is megfeleljenek a CDC, a WHO és a Johns Hopkins Egyetem kormányzati felhatalmazásainak és ajánlásainak, a tesztelési folyamat során biztonsági gyakorlatokat vezetnek be, amelyek megfelelnek a helyi kormány irányelveinek. Felhívjuk figyelmét, hogy egyes régiókban a helyi és regionális megbízások miatt korlátozott számú Prometric tesztközpontban a jelölteknek be kell mutatniuk az oltás igazolását a teszteléshez. Az oltási dokumentáció bemutatására kötelezett pályázóknak az egészségügyi szolgáltatójuk által az oltáskor rendelkezésre bocsátott nyomtatványokat kell magukkal hozniuk.
 • Azon vizsgázók esetében, akik egy másik államba, tartományba vagy országba kívánnak utazni a vizsgára, tekintse át a Prometric utazási figyelmeztetését itt.
 • A vizsgaalkalmak között minden felületet és anyagot (pl. íróasztal, tollak stb.) rendszeresen megtisztítanak, és a jegyzettáblák helyett jegyzetfüzetet biztosítanak.

FONTOS MEGJEGYZÉS: Az Ön biztonsága, valamint a többi vizsgázó és vizsgaközpont munkatársainak biztonsága érdekében Ön tudomásul veszi, hogy nem kezdheti meg a vizsgát, és nem is próbálja meg az adott napra ütemezett IBCLC vizsgát egy szerződéses vizsgaközpontban megkezdeni, ha:

 • A COVID-19, illetve influenza- vagy megfázásszerű tüneteket tapasztalt a beütemezett vizsgát megelőző 10 napban, valamint 3 nappal a tünetek megszűnése után.
 • A beütemezett vizsgát megelőző 10 napban a COVID-19-re végzett szűrővizsgálat pozitív eredményt adott, valamint 3 nappal a tünetek megszűnése után.
 • Az elmúlt 10 napban Ön kontaktusba került a COVID-19-cel diagnosztizált személlyel.
 • Az elmúlt 10 nap során tért vissza egy súlyosan fertőzött területen tett utazásról.*

*Ha egy másik államba, tartományba vagy országba kíván utazni a vizsga letétele érdekében, kérjük, az utazás megkezdése előtt ellenőrizze az illetékes állami hatóságok által kiadott utazási javaslatokat.  Bizonyos esetekben a rendeletek kötelező, önkéntes karantént írnak elő, attól függően, hogy honnan utazott.  Minden egyes személy felelőssége, hogy az egyedi körülményeikre tekintettel betartsa az utazásra és a karanténra vonatkozó korlátozásokat. A vizsgaközpontok fenntartják maguknak a jogot, hogy minden olyan jelölt vizsgáztatását megtagadják, aki nem felel meg a helyi előírásoknak.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a Prometric szükség szerint frissíti ezeket a tanúsítványokat és a fenti információkat, ezért kérjük, a vizsga napjáig rendszeresen tekintse át a Prometric weboldalát és társadalmi távolságtartásra vonatkozó intézkedéseket. Megtekintheti az Egészségügyi Világszervezet által a nemzetközi utazásról a COVID-19-cel kapcsolatban közzétett információkat is.

Ha bármilyen kérdése van a folyamattal és/vagy a követelményeknek való megfelelésével kapcsolatban, kérjük, forduljon a lakóhelyéhez tartozó IBLCE irodához.

4.     Dönthetek úgy, hogy a vizsgát a vizsgaközpont felkeresése helyett Live Remote Proctoring segítségével fogom letenni?

Ha a vizsgát angol nyelven teszi le, és a számítógépe megfelel a rendszerkövetelményeknek, valamint a munkaterülete megfelel a környezeti kritériumoknak, akkor Ön a vizsgázáshoz választhatja az LRP-t. Tekintse meg az IBLCE vizsgalehetőségeiről szóló tájékoztatóját itt.

További információk találhatók az IBCLC vizsga Live Remote Proctoring igénybevételével történő elvégzéséről angol nyelven itt.

5. A vizsgán szoptatási szünetet engedélyeztek a részemre. Erre továbbra is van lehetőség egy vizsgaközpontban?

Igen, a vizsgát továbbra is leteheti egy vizsgálóközpontban az engedélyezett szoptatási szünettel együtt. Az IBLCE szorosan együttműködik a vizsgaszervezővel, hogy nyugodt helyet biztosítson Önnek a szoptatáshoz vagy fejéshez. A nyugodt helyszín lehet egy zárt helyiség vagy egy mobil létesítmény. A vizsgaszervező és az IBLCE együttműködik Önnel abban, hogy megkeressék az otthonához legközelebb eső olyan vizsgaközpontot, ahol szoptatásra van lehetőség. További információ a vizsgázásra feljogosító e-mailben található.

6. Mi történik, ha vizsgát ütemezek be egy olyan vizsgaközpontban, amely a COVID-19 miatt zárva tart? Kell átütemezési díjat fizetnem?

Ha a vizsgázást a vizsgahelyszín bezárása vagy állami korlátozások érintik, e-mailben értesítjük Önt, hogy az időpont törölve lett, és tájékoztatást kap arról, hogyan kell a vizsgát átütemezni egy későbbi időpontra. Nem kell átütemezési díjat fizetnie.

← Vissza a Vizsgaforrásközpont
← Vissza a Live Remote Proctoring (LRP) információkhoz
← Vissza a Tesztközpont információihoz